Tırnak Batması Tedavisi
Tırnak tabanının iç tarafındaki cildin tırnak plakasına doğru kıvrılması sonucu oluşan bir durumdur. Bu, tırnak plakasının cildin altına doğru itilmesine neden olur ve tırnak tabanında bir yara oluşmasına yol açar. Bu yara sonucunda ise tırnak batması tedavisi yapılabilir. Genellikle parmak uçlarındaki tırnaklarda görülür, ancak ayak tırnakları da etkilenebilir. Tırnak batması genellikle enfeksiyona yol açar ve ağrı, şişlik ve kızarıklık gibi belirtilerle kendini gösterir.
Tırnak Batması Tedavisi Nasıl Yapılır?
Cerrahi olmayan yollarla yapılabilir. Tedavi seçeneği hastalığın seviyesine ve kişinin sağlık durumuna göre değişebilir. Aşağıdaki tedavi seçenekleri tırnak batmasının tedavisinde kullanılabilir.
Tırnak plakasının düzeltilmesi; tırnak batmasının ilk aşamasında, tırnak plakasının doğru pozisyona getirilmesi gerekir. Bu işlem, bir podolog tarafından yapılabilir. Tırnak yarasının temizlenmesi; oluşan yara temizlenmeli ve iyileştirilmelidir. Tırnak batması tedavisi içinde yer alan bu işlem bir podolog tarafından yapılabilir. Antibiyotik kullanımı; tırnak batması genellikle enfeksiyona yol açar. Bu nedenle, enfeksiyonun tedavi edilmesi için antibiyotik kullanılabilir. Kortikosteroid kullanımı; şişlik ve ağrının azaltılması için kortikosteroid kullanılabilir.
Tırnak plakasının çıkarılması; eğer diğer tedavi seçenekleri etkili olmazsa, tırnak plakasının çıkarılması işlemi yapılabilir. Tırnak plakasının geri dönmemesi için özel bir bandaj uygulanır. Fizik tedavi; omuz ve parmak eklemlerinin hareketliliğini artırmak için fizik tedavi programları uygulanabilir.
Tırnak Batmasına Sebep Olan Faktörler
Tırnak batmasına neden olan faktörler arasında aşağıdakiler sayılabilir:
Bazı insanlar doğuştan olarak tırnak yapıları nedeniyle tırnak batmasına daha yatkındır. Tırnakların yanlış kesilmesi veya düzensiz olarak kesilmesi tırnak batmasına neden olabilir.
Tırnakların darbe veya çarpma gibi travmalara maruz kalması tırnak batmasına neden olabilir. Atletlerin ayakkabısının sıkı olması veya yanlış boyutta olması tırnak batmasına neden olabilir. Cildin sürekli olarak nemli veya ıslak kalması tırnak batmasına neden olabilir. Omuz veya parmak eklemlerinde meydana gelen hastalıklar tırnak batmasına neden olabilir.
Diyabet hastalarının tırnakları daha yatkın olduğu için tırnak batmasına daha yatkındır. Bazı ilaçlar tırnakların yapısını etkileyebilir ve tırnak batmasına neden olabilir. Yaşlanma ile birlikte tırnakların sağlıklı kalması zorlaşır ve tırnak batmasına daha yatkın hale gelebilir. Eğer bu faktörlerden birine maruz kaldıysanız bir podolog ile konuşup tırnak batması tedavisi ve hissettiğiniz belirtiler hakkında konuşmanız gerekebilir.